Tweede nederlaag SOF/DZP 3 in RSB competitie.

 

Op 26 oktober stond de tweede RSB competitiewedstrijd gepland voor het derde team. Het was in en tegen Sliedrecht. De mannen van dat team wordt het Gele Leger genoemd mede vanwege hun gele polo shirts die zij dragen tijdens een team wedstrijd.

 

Sliedrecht staat bekend om hun goede jeugdopleiding en het viel ons op dat de speelruimte heel goed gevuld was met jonge schakertjes. Daar kunnen wij jaloers op zijn.

 

Voor aanvang bleek dat het Gele Leger wat problemen met de manschappen kende. Als oud militair dacht ik gelijk dat het deserteurs waren en dat deze soldaten schrik hadden van onze naam en reputatie en dat wij op deze avond wellicht daarom een overwinning konden boeken in het vriendelijke Sliedrecht.

 

Bij de opstelling viel een aantal zaken op; ten eerste dat Sliedrecht gebruikt maakt van jonge schakers in hun Gele Leger. Eigenlijk zijn dat kindsoldaten. De andere bijzonderheden van hun Leger komt verder in het verslag.

 

Eén van de kindsoldaten uit het Gele Leger is de bijzonder getalenteerde Luana Mensing. Zij had vorig jaar in haar eerste RSB competitie 4,5 punt uit 6 partijen bijeen gesprokkeld en haar eerste partij van dit schaakseizoen had zij ook al gewonnen. Ondanks haar jeugdige leeftijd dus een geduchte tegenstander. Onze penningmeester Gerard nam het tegen haar op en ik dacht dat iemand die goed op de centjes past zal ook zeker heel goed op zijn pionnen letten tegen iedere tegenstander maar zeker tegen een groot jeugdtalent. Dat ging fout want Gerard verloor vroeg in de partij een stuk en daarna was het vechten tegen de bierkaai. 1-0 Sliedrecht.

 

Philippe (bord 7) trok de stand verrassend recht want ondanks dat hij een Dame kwijtraakte wist hij zijn ook jonge tegenstander (Luc Leendertse) mat te zetten. Zijn stukken hadden heel mooi de vijandelijke Koning goed in de smiezen. 1-1.

 

Op bord 3 was het Frans die tegen een invaller (Henri Hartog) mocht aantreden. Nu maak ik een stapje vanwege de naam Frans naar het leger van Napoleon, een Fransman. Er hebben veel Nederlanders in het verleden voor Napoleon gevochten. Eén daarvan heette Arie Hartog (geboren op 20-03-1790 en hij diende bij de Jagers te Paard van de Garde en kwam, jawel uit Sliedrecht. Ik denk dat ze Henri daarom als invaller tegen Frans hebben ingezet. Zoals het een Leger betaamd hebben zij diverse manieren om een veldslag te winnen. Henri speelde tegen Frans een agressieve opening. Toen de rook optrok stond Frans een stuk achter. Nu is Frans de rust zelve ook wanneer hij stukken of pionnen achterstaat maar deze achterstand kon hij niet goedmaken. 2-1 Sliedrecht.

 

Op bord 6 speelde Wim tegen Daniël de Bruin. Wim kwam een stuk voor te staan en had zicht op de winst maar zijn tegenstander wilde zich wellicht in het Gele Leger tot een officier opwerken want hij knokte zich helemaal terug in de partij en versloeg Wim. 3-1 Sliedrecht.

 

Op bord 5 speelde Jos tegen een invaller (Marcel Klein) zonder een gele polo. Die vocht in zijn “burgerkloffie” mee in de strijd van het Gele Leger. Je kunt eigenlijk spreken van een guerillastrijder. Jos kwam een pion achter maar het werd toch remise na een Toreneindspel.

3,5 – 1,5 Sliedrecht.

 

Op bord 4 wist Hans de achterstand te verkleinen. Hij versloeg zijn (ook jonge) tegenstander en bracht de achterstand terug tot 3-2. Er waren nog kansen voor de overige SOF/DZP spelers om tot een goed resultaat te komen op deze avond.

 

Op bord 8 speelde Piet zijn eerste RSB wedstrijd van het jaar. Hij was op vakantie geweest in Rusland en ik hoopte dat hij daar naast het bezoeken van allerlei bezienswaardigheden ook wat schaaklessen had gevolgd bij een schaakteam van hun Rode Leger zodat hij tegen, een wederom jonge, rekruut van het Gele Leger tot winst zou komen. Die jonge rekruut (Tim de Waard) lokte Piet in de val met een giftige pion. (Ja, in Sliedrecht gebruikt het Gele Leger als het moet chemische wapens!) 4,5-2,5 en de winst voor Sliedrecht.

 

Alleen op bord 1 werd nog gevochten tussen mij,  Mark en de door de teamleiders van Sliedrecht benoemde Kapitein van het Gele Leger, Martin Prins. Martin wist met zwart in een Siciliaan wat pionnen van mij af te pakken terwijl ik bezig was om zijn Dame in te sluiten.

Hij haalde er een Paard bij en ruilde die af voor drie pionnen. Zijn Dame kon weg en hij pakte nog een vierde pion. Ik voorzag grote problemen voor mij en probeerde iets op te zetten om zijn Dame te pakken te krijgen om op die manier te winnen. Het ging anders want Martin dacht 26. … a4 te kunnen spelen om met 4 pionnen op te gaan rukken. Er werd flink wat geslagen, De Dames gingen o.a. van het bord af en ik had naast mijn Koning, 2 Torens, 1 Paard en 3 pionnen. Martin had naast zijn Koning nog 2 stukken een Toren en een Loper maar hij had ook nog 6 pionnen. 1 daarvan had geen lang leven meer op het bord omdat Martin die niet kon beschermen. Hij probeerde met zijn c pion op te rukken en die ging er ook af nadat ik een Toren van mij ruilde voor zijn Loper die de c pion beschermde. Hij probeerde het ook nog met zijn d pion maar mijn Paard en Toren wisten zijn Koning zo te manoeuvreren dat het Paard een vork kon geven op zijn Koning en Toren en toen gaf hij het op.

Wederom een verliespartij voor het derde team maar dit keer was het heel nipt. Ik denk dat we dit jaar nog wel punten gaan pakken in de resterende drie wedstrijden.

 

Zoals u heeft kunnen lezen is het Gele Leger van Sliedrecht heel divers en zullen hun tegenstanders zich heel goed moeten bewapenen en een heel goed strijdplan moeten hanteren om kans te maken.

 

Mark Lagendijk (met dank aan het verslag van Sliedrecht waar wat info van “gepikt” is.)