Derde team SOF/DZP verliest ruim.

 

Op 25 september begon de RSB competitie weer voor het derde team van SOF / DZP. Het team komt na de degradatie uit de 3e  klasse in de 4e klasse uit. We hadden al in die 4e klasse uitmoeten komen vorig jaar maar door een herverdeling mochten we het vorig jaar nog een keer proberen in de 3e klasse met als gevolg 0 punten en dus degradatie. Plaats van handeling was in onze eigen Staver te Sommelsdijk.

Twee teamleden, Hans Becker en Piet Schilder, waren vanwege vakantie afwezig dus werd er een beroep gedaan op Jos Bosch en Remon Huijsmans om het team compleet te maken.

Tegenstander was ook een combi team namelijk Barendrecht / IJsselmonde 4. Zij hadden op hun website aangegeven om dit schaakjaar met hun 4e team te gaan promoveren.

 

Hun teamindeling was ook te zien op de website en van te voren dacht ik dat het wel gelijkwaardig op zou kunnen gaan deze avond. Oké, hun kopman tikte bijna de 1700 rating aan maar bij de overige borden waren zelfs spelers met een hogere rating aan onze kant.

 

Op de borden 2, 4 en 5 waren de stofwolken het snelst opgetrokken. Een drietal nullen verschenen achter Gerard (bord 2), Koert (bord 4) en Wim (bord 5) Ik heb geen verdere informatie gekregen waardoor zij hun Koning moesten omleggen.

Frans op bord 4 was de volgende die verloor. Zijn humeur leed er zoals gewoonlijk niet onder. 4-0 achter, dat was niet volgens mijn verwachting. Hopelijk konden we de schade beperken.

 

Jos had het op bord 8 niet gemakkelijk. Zijn stukken stonden toen ik even tijd had om te kijken niet actief. Het is later Jos ook niet gelukt om te winnen. Het werd daar ook een overwinning voor de tegenstander. Philippe, Remon en ondergetekende waren nog bezig. Remon had aan mij als teamcaptain gevraagd bij een 0-4 tussenstand om remise aan te bieden. Volgens hem was zijn voordeel de tijd op de klok. Ik vind het altijd moeilijk om tegen iemand te zeggen speel verder voor winst of je moet remise aanbieden want ik heb niet het gevoel over een partij hoe het gaat dan de speler zelf. Als ik meer verstand van schaken had dan zou ik het wellicht wel kunnen. Ik heb al mijn schaakverstand nodig voor mijn eigen partij. Ik gaf het advies aan Remon om zelf te kijken wat goed was. Philippe deed zijn best tegen een invaller aan Barendrecht / IJsselmonde- zijde. Hij verkocht zijn huid duur maar moest ook een nederlaag toestaan.

Ik merkte dat Remon ook nog aan het spelen was, remise overeengekomen dus en hoopte dat zowel hij als ik de nederlaag draaglijker in stand konden maken. Het lukte Remon echter niet want zijn tegenstander pakte in het eindspel materaal voordeel.

 

Dus was het aan mij om niet met een 0-8 nederlaag de competitie te gaan beginnen.

Mijn tegenstander Jean Peter van Sprang had de hoogste rating met 1699 van allemaal. Nu hou ik wel van uitdagingen zeker als het met zwart mag. De Leeuw werd van stal gehaald en het ging lange tijd gelijk op, er werd pas op zet 21 een stuk geruild (wit had met een Loper mijn Paard op f4 geslagen. Precies wat zwart wil in een Leeuw en natuurlijk teruggenomen met de g-pion) Volgens Stockfish 8 had wit over de tot dan gedane zetten een licht plusje. Op zet 28 van mij kwam het plusje voor wit boven de 1.0 maar de zet die mijn tegenstander toen deed veranderde dat gelijk in voordeel voor zwart. (-2.08) Er werd wat geslagen, ik kom een pion voor, ik ruil mijn Toren voor een Paard en pion. Hoop dat ik een aanval op de Koning van Jean Peter kan gaan plaatsen. Na nog wat zetten waaronder Dameruil heb ik dan wel kwaliteit minder maar heb wel 4 pionnen meer.

Jean Peter had minder tijd dan dat ik had maar dat was nog geen probleem wel toen hij zijn Te4 speelde en die kan ik insluiten met Pe3. Pionnen van mij zorgen er later voor dat hij de kwaliteit moet terug geven. Het is alleen even kijken welke ik zal gaan gebruiken daarvoor. Jean Peter pakt nog wel een pion terug en geeft schaak maar de al eerder aangekondigde teruggave kwaliteit volgt vlak daarna. Aan beide kanten gaat er nog een pion er af.

Daarbij komt mijn Toren op de 2e rij en met drie pionnen meer waar er ook nog eens twee op de 3e rij staan voel ik de winst al aanstaande. Nog een keer schaak door wit gegeven en daarna valt 1 van die pionnen op rij 2. Ik zie iets leuks opdoemen met een pion en een Loper van mij. Het lukt, twee zetten later geeft mijn tegenstander op.

 

1-7 verloren. Een pandoering zouden de Belgen zeggen. Hopelijk heeft het derde team wat veerkracht en gaat het in de volgende wedstrijden flink beter. Nog twee thuis en twee uit.

 

Hieronder een link naar het stukje op de website van IJsselmonde

http://www.schaakvereniging-ijsselmonde.nl/barendrecht-ijsselmonde-4/